Zonnepanelen onderhouden

Zonnepanelen worden steeds geliefder en dit is niet voor niets het geval. Zonnepanelen zorgen er niet alleen voor dat u geld bespaard, ze zorgen er ook voor dat u een positieve bijdrage levert aan het milieu. Mocht u zonnepanelen hebben aangeschaft, dan heeft u hier ook behoorlijk wat geld in geïnvesteerd. Zonnepanelen zijn namelijk niet goedkoop en juist daarom is het belangrijk dat de zonnepanelen goed onderhouden worden.

Een groot voordeel aan zonnepanelen is dat deze weinig onderhoud nodig hebben. Zonnepanelen gaan gemiddeld gezien zo’n twintig jaar mee en dit kan best gezien worden als een topprestatie. Ze liggen namelijk op het dak, in weer en wind. Ondanks dat zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben is het wel van groot belang dat het onderhoud dat uitgevoerd dient te worden goed gedaan wordt. Vraagt u zich af of hoe u uw zonnepanelen zo goed mogelijk kunt onderhouden? Dan bent u bij het juiste artikel aangekomen. Wij gaan u namelijk vertellen hoe zonnepanelen onderhouden moeten worden.

Een zonnepaneel bestaat uit verschillende lagen

Zonnepanelen bestaan zoals u in de titel al kunt lezen uit verschillende lagen. Deze lagen worden ook wel coatings genoemd. Een van deze lagen is de AR laag (anti-reflecterende laag). Deze laag zorgt ervoor dat het licht dat op de zonnepanelen valt niet wordt geweer kaatst. Het wordt namelijk zoveel mogelijk geabsorbeerd en dit zorgt er weer voor dat het licht in en energie wordt omgezet. Een andere laag is de vuil werende laag, deze kan gezien worden als een soort van antiaanbaklaag, deze laag zorgt ervoor dat vuil zich niet aan het paneel recht, deze laag zorgt er dus als het ware voor dat er weinig onderhoud nodig is en dat is natuurlijk top

De vuil werende laag is niet de enige reden waarom er weinig onderhoud nodig is. Dit is namelijk ook het geval omdat de hellingshoek waaronder zonnepanelen geplaatst worden ervoor zorgt dat vuil minder goed blijft plakken. Tevens zorgt dit ervoor dat vuil gemakkelijk afgespoeld wordt op het moment dat de panelen schuin staan. Op het moment dat zonnepanelen op een plat dak geplaatst worden, dan worden deze vaak geplaatst met een hellingshoek van 12 graden. Dit zorgt ervoor dat er zo min mogelijk onderhoud nodig is.

Ondanks al het bovenstaande kan het natuurlijk alsnog zo zijn dat er vuil op de zonnepanelen komt. Dit is natuurlijk niet gek omdat het in Nederland veel regent. Heeft u een dak met zonnepanelen en woont u vlakbij de snelweg? Dan kan er roet dat uit de uitlaten van auto’s komt. Woont u in een bosrijke omgeving? Dan kan er plakkerige afscheiding vanuit bomen op de zonnepanelen komen. Juist daarom is onderhoud erg belangrijk.

Zonnepanelen laten reinigen

Onder zonnepanelen onderhoud valt natuurlijk ook het laten reinigen van de zonnepanelen. Er zijn verschillende manieren om je zonnepanelen te reinigen. Een van deze manieren is het reinigen met osmose. Voor osmose wordt gekozen omdat het water uit de kraan meestal wel wat kleine onzuiverheden bevat. Denk hierbij aan mineralen, metalen, zout en kalk. Wanneer de zonnepanelen gereinigd worden met osmosewater, dan wordt er gekozen voor water dat alleen bestaat uit waterstof en zuurstof. Tevens bevat het minder zuurstof dan water uit de kraan. Dit zorgt ervoor dat de materialen van de zonnepanelen niet beschadigen.

Een andere manier om de zonnepanelen te reinigen, is door middel van telescopisch reinigen. Hierbij worden de panelen schoongemaakt met behulp van een waterdoorlatende telescoopsteel met een borstel en spiraal. De stelen zijn te verkrijgen vanaf 2.5 meter tot wel meer dan 8 meter. Dit is ideaal voor als de zonnepanelen op een hoog dak liggen.

Comments are closed.